Stǎteam şi mǎ
gândeam eu într-o zi la omuleţul care-mi ştie toate dramele şi bucuriile şi cu
care locuiesc de, iatǎ, aproape un an de zile. Şi-mi dǎdeam seama cǎ multe s-or
fi schimbat în alimentaţia lui de atunci, mai ales în ceea ce priveşte
prǎjelile şi în speţǎ, cartofii prǎjiţi. Nu cred sǎ-i pese foarte mult de
aspectul ǎsta, dar eu m-am gândit aşa mult la chestia asta cǎ mai îmi venea sǎ
alung gândul cǎ eu urǎsc tot ce e prǎjit, mai puţin oul, deşi şi ǎla destul de
rar, şi sǎ îi fac ceva. Orice, da’ sǎ fie prǎjit. :))
Şi tot atunci
mi-am adus aminte cǎ vǎzusem nu-ştiu-unde şi nu-ştiu-când-şi-cum o reţetǎ
pentru Hannukah, latkes, adicǎ un fel de pancakes cu cartofi. Şi cum nu
mǎ dau în lǎturi când vine vorba de mâncǎruri super calorioase, deşi poate ar
trebui, m-am apucat şi am fǎcut asta.
Pentru pancakes:
Am curǎţat şi spǎlat 1 kilogram de
cartofi pe care i-am dat pe rǎzǎtoarea micǎ şi apoi i-am scurs de apǎ în
pumni. Mǎ rog, el a fǎcut asta :). Se lasǎ deoparte vreo 5 minute şi se scurg
din nou.
Se taie cât se
poate de mǎrunt 2 legǎturi de ceapǎ
verde; eu am folosit mai mult partea albǎ. Se amestecǎ cu cartofii, se
adaugǎ un ou bǎtut şi vreo 50 de grame de fǎinǎ şi se asezoneazǎ
cu sare şi piper.
Din aceastǎ
compoziţie se formeazǎ turtiţe în mânǎ şi se pun în ulei încins şi se preseazǎ bine cu coada unei linguri. Dacǎ sunt
prea groase, pancakes-urile nu se vor pǎtrunde cum trebuie. Se prǎjesc pe
ambele pǎrţi pânǎ devin aurii şi crocante. Din compoziţia asta mi-au ieşit vreo
12 pancakes.
Dupǎ ce le-am
scos pe toate din tigaie, le-am aşezat pe un prosop de bucǎtǎrie ca uleiul în
exces sǎ fie absorbit. Le-am lǎsat sǎ se rǎcoreascǎ bine.
Ȋn acest timp,
am fǎcut un sos simplu, din 200 de grame
de smântânǎ, câteva fire de mǎrar şi sare şi piper. Prefer sosul acesta dar
fǎcut cu iaurt grecesc, e parcǎ mult mai gustos şi, evident, şi mai puţin
calorios. De data asta, frigiderul meu mi-a oferit doar smântâna.
Am tǎiat în
bucǎţi mai mici cam 100 de grame de
somon afumat pe care le-am aşezat pe câte un pancake rǎcit şi deasupra am
pus sosul de smântânǎ. A fost o masǎ sǎţioasǎ şi destul de grea pentru un om
care nu are parte de prǎjeli prea des, dar mi-a plǎcut.
Bon app’!
Etichete: pancakes, somon